Kyrkliga titlar
Biskop
En biskop (från grekiskans apiskopos, ungefär tillsynsman) är en person med ett visst sorts ämbete inom flera kristna samfund. Biskopens roll varierar starkt mellan olika samfund.
Inom Romersk-katolska kyrkan, gammalkatolska kyrkan, de ortodoxa kyrkorna och vissa protestantiska samfund, bland annat den anglikanska kyrkogemenskapen och de nordiska folkkyrkorna, är det den högste kyrklige ledaren inom ett visst geografiskt område (stift). Eftersom varje biskop måste ha ett stift och vissa stift (bland andra Uppsala stift) behöver biträdande biskopar, så kallade suffraganbiskopar eller hjälpbiskopar, löser man situationen genom att tilldela hjälpbiskoparna stift där inga troende bor. En hjälpbiskop har därför alltid titeln titulärbiskop av (namnet på stiftet).
Historik
Biskopar som församlingledare omnämns redan i Nya Testamentet, men deras roll då är något oklar och det verkar inte finnas någon klardistinktion mellan biskop och presbyter (försmlingsäldste). De första beläggen för en utvecklad kyrklig hierarki finns i Ignatius av Antiokias brev författat åren 107-108. där talas om biskopen som de kristnas ledaren i en stad, överordnad Presbyterna och diakonerna. Från att i huvudsak haft monopol på liturgiska och sakramentala funktioner förändras biskopsämbetet under senare delen av 200-talet och vissa delar av biskopens funktioner deligeras undrstundom till presbyterna. Vad sommorsakade denna förändring vet man inte säkert, men utvecklingen verkar ha börjat i öst där det förekom att man tillsatte chorbiskopar (biskop för landsbygden kring en stad). Deras viktigaste funktion var nattvardsfirandet, troligen hade de inte rätt att viga Präster och diakoner.